/ БТА
Белгия, която председателства Съвета на ЕС до юли, предлага в търговското споразумение с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай) да бъде включена допълнителна защита за европейските земеделци. Това съобщи белгийският външен министър Хаджа Лабиб, цитирана от местни медии.

Това предложение идва на фона на протести на земеделците във Франция, Германия и Белгия в последните дни, както и в други европейски страни по-рано. Протестиращите поставиха няколко искания, сред които са опростяването на бюрократичните правила за тяхната дейност и ограничаването на търговските споразумения на ЕС.

Протестиращите фермери блокират ключови магистрали във Франция, заплашват да окупират Париж

Европейската комисия снощи съобщи, че днес предстои да представи няколко мерки, свързани с благосъстоянието на европейските земеделци. Очаква се комисията да удължи временните ограничения, свързани с вноса на земеделски стоки от Украйна, както и да разсрочи правилата за обработка на почвите, свързани със стремежа към по-чисто земеделие.

В Белгия днес протестите на земеделците продължават и в медиите са изразени съмнения, че това може да се отрази на снабдяването на магазините за хранителни продукти. В последните часове има съобщения, че протестиращи са успели да блокират освен магистрали, и няколко депа за разпределение на хранителни стоки. Пристигналите в Брюксел протестиращи възнамеряват да останат в града днес и утре заради насрочената междувременно двудневна среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.