Карлес Пучдемон няма да може да напуска Белгия без разрешение от съдия
Карлес Пучдемон няма да може да напуска Белгия без разрешение от съдия / БГНЕС
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон и четирима други бивши представители на разпуснатото правителство на автономната област получават свобода при определени условия, съобщи прокуратурата в Брюксел, цитирана от световните агенции.

Петимата бивши каталунски лидери няма да могат да напускат Белгия без разрешение от съдия. Освен това те трябва да предоставят адреса си и да се явяват лично на всички съдебни заседания, както и да се явяват, ако бъдат призовани от полицията или съда.

Пучдемон е готов да сътрудничи на белгийските власти

Карлес Пучдемон разкритикува решението на испанските власти да държат под стража членове на бившия му кабинет - нещо, което по думите му е "далеч от демократичната практика", предаде Франс прес.

"Свободен и без гаранция" - това написа тази сутрин Пучдемон на каталунски в Туитър. Това е първото му изявление, откакто заедно с други сепаратисти той се предаде доброволно на белгийските власти, след като Испания издаде за него европейска заповед за арест.

"Мислено сме с колегите си, несправедливо хвърлени в затвора от държава, която е далеч от демократичната практика", добави той по повод обвиненията и задържането под стража в Испания на други бивши членове на регионалното правителство.

Пучдемон с призив към привържениците на независимостта на Каталуния

След продължително изслушване от белгийски съдия-следовател Пучдемон и четирима негови бивши министри, живеещи от седмица в изгнание в Белгия, бяха освободени тази нощ. Междувременно белгийското правосъдие ще проучи издадените от Испания заповеди за арест.

Пучдемон се самопровъзгласи за президент в изгнание

До 15 дни друга съдебна инстанция трябва да се произнесе дали да се изпълни заповедта за арест, издадена от испанското правосъдие, за "бунт, отцепничество, злоупотреби с държавни средства и неподчинение на властите".

Испанските власти гледат с уважение на решенията, постановени от белгийския съд за Пучдемон и четиримата му бивши министри. Това заяви днес испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, съобщи ТАСС.

"От страна на правителството и с оглед това, че става дума за демократична система, също тъй демократична като испанската, изразяваме максимално уважение към решенията на съдиите в Испания, Белгия и всички държави, спазващи разделението на властите и независимостта на съдебните органи", отбеляза Де Сантамария, цитирана от агенция Еуропа прес.
БТА