Разширяването на НАТО е довело света много близо до глобален конфликт, заяви днес президентът на Беларус Александър Лукашенко.

По време на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Минск Лукашенко разкритикува присъединяването на Финландия и кандидатурата на Швеция за членство във военния алианс, съобщи Анадолската агенция.

"Подобни действия поставят света на много опасния ръб на глобален конфликт. Въпреки бързото намаляване на жизнения стандарт и влошаването на икономическите перспективи в европейските държави, Западът ескалира международното напрежение и открито признава, че се готви за война", каза той.

Лукашенко: Западните страни вървят към ескалация на напрежението

Лукашенко осъди и Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), като заяви, че както ОССЕ, така и ООН се превръщат в инструмент за конфронтация и натиск.

Беларуският лидер призова страните от ОДКС да се държат заедно пред заплахите и предизвикателствата, за да защитят суверенитета и независимостта на всички членове.

Лукашенко отбеляза, че санкциите се използват като инструмент за разделяне на страните от ОДКС, като ги призова "да не се хващат на тези трикове".

"Опитват се да ни разделят... не се хващайте на тези трикове. Трябва да гледате къде е по-добре за вас, къде е по-добре за вашите народи", каза той.

ОДКС е воден от Русия военен блок, обединяващ шест бивши съветски държави - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан.
БГНЕС