/ iStock/Getty Images
Журналистка бе осъдена в Беларус на осем години затвор по обвинения за държавна измяна, предаде Ройтерс, като се позова на правозащитната организация "Вясна-96".

Катерина Андреева вече излежава присъда във връзка с протестите срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август 2020 година.


Лукашенко: Западът планира да нападне Русия

Андреева, 28-годишна журналистка от полската телевизия "Белсат", беше задържана, докато отразяваше демонстрациите и осъдена на две години затвор за организиране на масови безредици - обвинение, което тя отхвърля.

Тази пролет, когато тя вече бе в затвора, срещу нея бе заведено дело по обвинения в държавна измяна. Властите не дадоха подробности, а процесът се проведе при закрити врата.

Полската телевизия "Белсат", която отделя особено внимание на Беларус и е обявена от властите в Минск за екстремистка, потвърди осъждането на журналистката.

"Вясна-96" смята Андреева за политически затворник. Според правозащитната организация в Беларус има около 1300 политически затворници.

Десетки хиляди IP адреси от Русия и Беларус са блокирани заради опити за кибератаки у нас


Много от тях бяха арестувани по време на вълната от протести срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.
БТА