Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Паколи и евродепутатът, заместник-председател на Групата на ЕНП за разширяванет, Андрей Ковачев
Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Паколи и евродепутатът, заместник-председател на Групата на ЕНП за разширяванет, Андрей Ковачев / Пресслужба на ЕНП
Евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на Групата на ЕНП за разширяването, обсъди с косовския вицепремиер и министър на външните работи Беджет Паколи визовата либерализация за страната и реформите, които Косово извършва, съобщиха от пресслужбата на ЕНП.
 
Косово е една от страните от Западните Балкани - част от приоритетите на българското Председателство на ЕС. През май София ще бъде домакин на среща на върха ЕС - Западни Балкани.

30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани
 
"Много съм щастлив, че се запознах с Андрей Ковачев. Зная, че той е приятел на Косово и имахме няколко въпроса за обсъждане - визовата либерализация за Косово, за реформите в Косово, за предстоящата среща на върха в София. Обсъдихме много въпроси и съм доволен от срещата, надявам се, че ще продължим контакта с него", каза Беджет Паколи.
 
Попитан дали знае, че Западните Балкани са един от приоритетите на българското Председателство и дали смята, че има напредък по тази тема, Паколи отговори: "Да, Косово е много доволно от това. Косово трябва да бъде напълно интегрирано. За първи път българското Председателство каза: “Всички или никой”. Ние - и шестте страни - се надяваме да успеем. Косово е благодарно на българското Председателство, което се справя много добре, и на всички приятели в България. Ние се познаваме, България познава Косово, защото тя беше една от първите държави, които признаха Косово и на практика го подкрепя навсякъде - и Председателството, и премиерът, и сега - в Брюксел.
 
ЕС иска да приеме балканските страни, за да неутрализира влиянието на Москва и Пекин

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира: "Косово също е част от Западните Балкани, така че не може тази част да остане черна дупка и да е отново част, която излъчва нестабилност. В интерес и на Европейския съюз, и на страните около Косово е да има напредък в Косово, да се работи за европейската интеграция и на Косово, в контекста - разбира се - и на намирането на решение между Белград и Прищина и затова по време на срещата в София през май да има положителни сигнали към всички страни от Западните Балкан".