Бойко Борисов Лондон
Бойко Борисов Лондон / Пресцентър МС
30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани
96361
30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани
  • 30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани
Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, която обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в централата на банката в Лондон.

По време на форума министър-председателят призова за бързо ускоряване на инфраструктурите проекти в Западните Балкани.

Бойко Борисов Лондон
Пресцентър МС

Около 5 млрд. евро на всяка страна ще е стойността за изграждането на дигитална инфраструктура в страните от Западните Балкани, заяви още Борисов, който е един от седемте лидери, участващи в инвестиционния форум в Лондон. 
 

Ще се борим колкото може по-бързо страните от Западните Балкани да се присъединяват към ЕС. На политическо ниво вече имаме успехите. Всяка една от държавите има своите приоритети. Хубаво е в четвъртък на срещата с председателя на European Commission те да бъдат поставени като конкретни проекти - кое е построено, проектирано и колко финансиране изисква. #EBDRwb

Публикувахте от Бойко Борисов в 26 февруари 2018 г.
Борисов и председателят на ЕБВР обсъдиха изграждането на коридорите 4, 8 и 10

В четвъртък в София, по време на предстоящата среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който е на обиколка в Западните Балкани, ще бъдат обявени и конкретните ангажименти на страните, включително и на България, за финансиране на изграждането на отделните инфрастуктурни участъци.

Бойко Борисов Лондон
Пресцентър МС

„Около 5 млрд.евро ще струва, паралелно с жп линиите и магистралите, да изградим и дигиталната структура във всяка една от държавите, за да имаме необходимото покритие“, подчерта премиерът.

За Борисов, който направи съпоставка с разходите за войните в Югославия, Косово, Босна и Херциговина, които надхвърлят 50 млрд. долара, това е една реалистична цена, която е задължителна за привличане на инвестиции.

„Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато ги има тези транспортни коридори, ще има достъп до всяка една столица с жп линии и магистрала и съответно интернет. Мисля, че през следващите 7-8 години ние можем да ги задвижим и да ги построим, ако сме гъвкави и бързи, защото голяма част от транспортните коридори вече са построени“, подчерта Бойко Борисов.

Бойко Борисов Лондон
Пресцентър МС