Башар Асад: Руската политика не се основава на сделки, а на ценности
Башар Асад: Руската политика не се основава на сделки, а на ценности / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад каза, че руският му колега Владимир Путин никога не му е говорил да се оттегли от власт, въпреки натиска от страна на Вашингтон да се откаже от поста, предаде Ройтерс.

"Те никога не са отваряли и дума затова", каза Асад в интервю за американската телевизия Ен Би Си Нюз, запитан дали Путин или руският външен министър Сергей Лавров са говорили с него за политически преход в Сирия, където от 2011 г. бушува гражданска война.

Башар Асад не вярва Русия да сключи сделка със САЩ зад гърба му

Сирийският президент отбеляза, че не е обезпокоен от възможността Путин и американският държавен секретар Джон Кери, който днес ще е в Москва, да сключат сделка, която може да го принуди да слезе от власт.

"Защото тяхната политика, имам предвид руската политика, не се основа на сделки, а на ценности", обясни Асад.

Башар Асад: Западът ни критикува, а тайно преговоря с нас

Русия е основен съюзник на сирийския президент, докато САЩ, които подкрепят бунтовниците, опитващи се да свалят неговия режим, го призовават той да се оттегли от власт.

Кери пристига в Москва днес в опит да договори по-значително руско сътрудничество във войната срещу бойците на "Ислямска държава" в Сирия.

Обама към Путин: Нужен е синхрон между САЩ и Русия за Сирия

Той обаче се сблъсква със силна съпротива от страна на представители на американската отбрана и разузнаване, които смятат, че Вашингтон и Москва преследват диаметрално противоположни цели в Сирия.

Източник: БТА