Барак Обама призова за бдителност по празниците, макар да няма заплахи
Барак Обама призова за бдителност по празниците, макар да няма заплахи / снимки: Guliver/Getty Images

Президентът Барак Обама заяви днес, че не разполага с конкретна и правдоподобна информация за подготвяни атентати на американска земя, предаде АФП.

При все това президентът отново призова за бдителност и подчерта какво голямо предизвикателство е да се предотвратят нападения на терористи - единаци или на малки терористични групи, които се разкриват трудно.

САЩ може да преразгледат визовата си политика

"Ако заплахата еволюира, еволюират й мерките за справяне с нея. Ние постоянно се приспособяваме, подобряваме работата си, действията ни стават все по-резултатни", каза президентът.

Обама беше информиран за състоянието на сигурността в Националния център за борба с тероризма край Вашингтон от висши представители на разузнаването, директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, директора на ФБР Джеймс Коми, главния прокурор Лорета Линч, министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън и държавният секретар Джон Кери, посочва ДПА.

В САЩ арестуваха Енрике Маркес, приятел на убийците от Сан Бернардино

Срещата се състоя в навечерието на коледните и новогодишните празници и след трагедията по-рано този месец в Сан Бернардино, Калифорния, където двама терористи застреляха 14 души, припомня ДПА. По същото време се появи и информация, че е арестуван Енрике Маркес, приятел на убийците от Сан Бернардино, съобщи АФП.

Барак Обама призова за бдителност по празниците макар да няма заплахи
netinfo

В петък Обама ще се срещне със семействата на убитите в Калифорния, след което ще отпътува към Хавай за празниците.

Саид Ризван Фарук и съпругата му Ташфин Малик - нападателите, които убиха 14 души и раниха 21 човека в Сан Бернардино, щата Калифорния на 2 декември, са носели 1600 патрона, когато полицията ги е застреляла в джипа им. Освен това в дома им са намерени 3000 патрона, 12 тръби-бомби и стотици средства за изработване на самоделни взривни устройства.

Източник: БТА