САЩ може да преразгледат визовата си политика
САЩ може да преразгледат визовата си политика / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент на преразгледат визовата програма К-1 за годеници, използвана от двамата нападатели, които застреляха 14 души в Сан Бернардино, в Калифорния. Това съобщи Ройтерс, като цитира представител на Белия дом.

Обама: Ще унищожим Ислямска държава

ФБР продължава да разследва мотивите за избиването на 14 души от пакистанката Ташфин Малик, която е пристигнала от Саудитска Арабия в Съединените щати с виза К-1, за да се омъжи за родения в САЩ Саид Фарук. Граждани на чужди държави влизат в САЩ с визи К-1, за да сключат брак с американци. През 2014 г. са издадени близо 36 000 такива визи, сочи статистика на Държавния департамент.

Има данни, че Малик се е врекла във вярност на терористичната групировка Ислямска държава в акаунт във Фейсбук малко преди нападението.

Обама: Няма да позволим да бъдем тероризирани

В телевизионно обръщение Обама нарече кървавото нападение терористичен акт и каза, че е наредил да бъде преразгледана визовата програма.

Правителството на САЩ подготвя отделно от това промени в безвизовата програма, за да проследява пътници от 38 страни, които могат да влизат в САЩ без визи, добавя Ройтерс. Тази мярка бе въведена след терористичните нападения на 13 ноември в Париж.

Източник: БТА