/ Thinkstockphotos
Престъпни банди примамват източноевропейки да сключват фиктивни бракове в Шотландия с мъже от Азия и ги продават като робини. Това става ясно от документален филм на Би Би Си, излъчен снощи. Представители на правозащитни организации окачествиха показаното в него като свидетелство за мащабите на съвременното робство по света, предадоха Ройтерс и БТА.

Във филма със заглавие "Хора за продан", който бе излъчен, се разказва как живеещи в мизерни условия жени от Румъния и Словакия биват примамвани с обещания за работа в Западна Европа, а после продавани като робини.

До 25 млрд. евро годишно се генерират от трафик на хора

Събеседници на Би Би Си са представители на Европол, които обясняват как тази схема действа в частност в Шотландия. Потребност от фиктивни бракове там имат граждани на неевропейски страни, най-вече от Пакистан и Индия. Те имат нужда да се оженят за лице гражданин на ЕС, за да получат право да останат във Великобритания.

Във филма се показва как жените биват продавани от източноевропейски престъпни банди, като те са под риск да станат обект на сексуален тормоз или да бъдат превърнати в домашни роби.

лед брака жените биват държани под контрола на трафикантите и се използват като прислужници от съпруга, но също така биват изнасилвани и експлоатирани сексуално от сънародници на трафикантите", заяви Ангелика Молнар, ръководител на отдела на Европол за противодействие на трафика на хора.