/ БТА
Американският президент Джо Байдън подписа няколко указа, имащи за цел борба с расизма в Съединените щати, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Байдън заяви, че е дошло времето да бъде сложен край на систематични расизъм в Съединените щати, който "трови душата" на Америка.

Смъртта на чернокожия Джордж Флойд, причинена от бял полицай миналия май, "се превърна в преломен момент на отношението на страната към расовата справедливост", изтъкна президентът Байдън по време на изявление пред журналисти в Белия дом.

"Време е да бъдат предприети действия, тъй като вярата и моралът го налагат" и защото расизмът е "разяждащ, деструктивен и струва скъпо" на Съединените щати, каза още Байдън.

Байдън обсъди с шефа на НАТО участието си в срещата на върха на алианса

Новият американски президент подписа указ, по силата на който федералното правителство повече няма да използва частни затвори. По време на предизборната кампания демократът привлече на своя страна чернокожите избиратели, като им обеща реформа на системата на американските затвори, където изобилстват представители на малцинствата, отбелязва Франс прес.

Съгласно новия указ на Байдън американското министерство на правосъдието занапред няма да може да подновява договорите си с частни оператори на затвори.

"Това е една първа стъпка, с която ще попречим на големите компании да се облагодетелстват от системата на затворите", заяви Байдън, според когото частните затвори са "по-малко хуманни и по-малко сигурни".

Решението за тази реформа бе взето още в края на мандата на бившия президент демократ Барак Обама, но президентът републиканец Доналд Тръмп не предприе действия за нейното реализиране след идването си в Белия дом.

Указът на Байдън обаче няма да се прилага обаче за центровете за задържане на мигранти, които често са управлявани от частни оператори, отбелязва Франс прес.\

Американският президент подписа още три указа за борба с расизма. Един от тях се отнася до засилването на борбата с дискриминацията във връзка с намирането на жилище, вторият предвижда борба с расизма спрямо американците от азиатски произход, а третият предвижда засилването на диалога между американското правителство и индианските общности.
БТА