Джо Байдън разговаря днес по телефона с генсека на НАТО Столтенберг
Джо Байдън разговаря днес по телефона с генсека на НАТО Столтенберг / БТА
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че е разговарял по телефона с Джо Байдън във връзка с подготовката на първата среща на върха на алианса с участието на новия американски президент, предаде Франс прес.

"Удоволствие за мен беше да разговарям с президента на Съединените щати (Джо Байдън) и да го поздравя във връзка с встъпването му в длъжност. Това е нова страница за нашия трансатлантически алианс. Радвам се, че ще бъда негов домакин по време на срещата на върха на НАТО и че ще мога тясно да си сътруднича с него", заяви Столтенберг в Туитър.



Генералният секретар на НАТО изрази задоволството си от поставения от Байдън акцент върху възстановяването на съюзните отношения и подчерта, че НАТО е мястото, на което европейци и американци се срещат всеки ден и че заедно те могат да се справят с предизвикателства, с които нито една от страните, членуващи в алианса, не може да се справи сама.

Следващата среща на върха на НАТО ще бъде проведена в Брюксел в рамките на тази година, като на нея лидерите ще вземат решения за засилването на алианса, уточни Столтенберг.

Датата на срещата зависи от резултатите на борбата срещу пандемията от COVID-19 в Европа, отбелязва Франс прес. Седалището на НАТО е в белгийската столица Брюксел.

По време на разговора си по телефона Столтенберг и Байдън обсъдиха голям брой от предизвикателствата, стоящи пред НАТО, като например борбата с международния тероризъм, особено в Афганистан и Ирак, а също така и отношенията с Русия и Китай.

Тези предизвикателства налагат увеличаването на разходите за отбрана, за да бъде гарантирана сигурността на нашите страни в един непредсказуем свят, подчерта Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на Джо Байдън да организира среща, на която новият американски президент да разговаря с лидерите на ЕС.

Предложението на Мишел е срещата на върха на ЕС да бъде организирана по едно и също време със срещата на върха на НАТО. Подобен начин на организиране на събитията ще създаде удобство за американския президент, като се вземе предвид фактът, че европейските институции са базирани в Брюксел, подобно на централата на НАТО, заяви пред Франс прес източник от дипломатическите среди.

Източник: БТА