Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че подкрепя прекратяване на огъня между Израел и ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Президентът изрази подкрепата си за прекратяване на огъня и засегна въпроси, свързани с взаимодействието на САЩ с Египет и други партньори за постигането на тази цел", се казва в изявление на Белия дом.

Байдън потвърдил пред Нетаняху "правото на Израел на самоотбрана" и призовал еврейската държава да положи всички възможни усилия за защитата на невинни мирни жители".

Държавният секретар на САЩ призова Израел и палестинците да пазят цивилните и децата

Също вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди в телефонен разговор с израелския външен министър Габи Ешкенази усилията на Вашингтон за прекратяване на насилието между Израел и палестинци, съобщи пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс.

ЕС: Обстрелът от Хамас срещу Израел е тероризъм

Ашкенази благодари на Блинкън за подкрепата му за Израел и осъждането на "терористичната дейност" на палестинското ислямистко движение Хамас, съобщи пресслужбата на израелското външно министерство, цитирана от ТАСС. Ашкенази заяви също, че Израел ще продължи да действа срещу Хамас, докато не бъде възстановен мирът в южната и централна част на еврейската държава.
БТА