Андрей Бабиш
Андрей Бабиш / БГНЕС
Чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от депутатите да снемат парламентарния му имунитет, за да може да бъде разследван по сигнали за измама в момент, когато се бори да спечели подкрепа за своето правителство на малцинството, предаде Ройтерс.

Полицията разследва дали Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чехия, е получил незаконно субсидия от ЕС в размер на 2 милиона евро преди едно десетилетие чрез скриване на информация, че е собственик на ферма и на конферентен център. Бабиш отрича да е нарушил закона.

Президентът на Чехия назначи ново правителство начело с Андрей Бабиш

Премиерът отправи молбата си преди да се яви на изслушване в парламентарна комисия, на което ще се реши дали да се препоръча снемане на имунитета му.

Запознайте се с Моника – скромната Мелания Тръмп (СНИМКИ)

Парламентът също така ще възобнови дебатите по вот на доверие на еднопартийното правителство на Бабиш, чиято партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) има 78 от 200 депутатски места. Очаква се той да загуби вота, тъй като повечето други партии смятат, че не може ръководителят на правителството да е подследствен.

Андрей Бабиш
БГНЕС

Милиардерът Андрей Бабиш с победа на изборите в Чехия

Бабиш увери, че неговата молба да бъде снет имунитетът му няма връзка с гласуването на доверие на кабинета му, отбелязва ТАСС, позовавайки се на чешката държавна агенция ЧТК.
 
БТА