зелен сертификат
зелен сертификат / iStock/Getty Images
Австрийската полиция извърши днес акция в цялата страна, при която бяха иззети множество фалшиви сертификати за ваксинация, както и мобилни телефони и компютри, съобщи ДПА, като се позова на австрийското вътрешно министерство.

При акцията, насочена срещу 22 души, заподозрени, че са предоставяли фалшиви сертификати на хора, които искат да избегнат ваксинацията срещу COVID-19, около 100 полицейски служители са претърсили 24 адреса.

"Организираната търговия с фалшиви сертификати и използването им не е маловажен въпрос и представлява престъпно начинание", заяви вътрешният министър Герхард Карнер.
Той каза, че заподозрените не са били част от голяма група и не са действали съгласувано. Основният фактор, който обединява случаите, е бил "отхвърлянето на правилата за безопасност за широката общественост".

Разкриха схема за фалшиви COVID сертификати в най-големия ваксинационен център в Австрия

Карнер каза, че разпространението на варианта Омикрон на коронавируса означава, че полицията ще държи под око тези, които са против ваксинацията и допълни, че в страната се правят около 30 000 проверки на ден.

Хората в Австрия, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавируса, трябва да си стоят у дома, за да се предотврати разпространението на вируса. Те могат да излизат само по съществени причини като пазаруването на хранителни стоки.
БТА