Кристиан Щрахе
Кристиан Щрахе / Gulliver/Getty Images
Електронното издание на вестник "Курир" пише, че е "бил подготвян атентат" срещу бившият вицеканцлер и бивш шеф на Австрийската партия на свободата Хайнц Кристиан Щрахе. Според данни, с които разполага вестникът, съществува дело, запазено досега в тайна, в което е документирано планирано през 2018 г. покушение срещу бившия вицеканцлер.

Като възможен ръководител на атентата е посочено лице на име Буяр Б. Миналата година той е бил в следствен арест заради престъпление с дрога, нелегално притежаване на огнестрелно оръжие и друго забранено оръжие. Междувременно Буяр Б. излежава присъда, потвърди Виенския съд пред в. "Курир".

Щрахе подал жалби в Германия заради видеото от Ибиса

Но за Буяр Б. съществува още по-интересно следствено дело на Виенската прокуратура, с част от което разполага редакцията на "Курир". В него се казва, че на 26 септември м.г. Буяр Б. е направил опит да накара свое доверено лице да убие вицеканцлера Хайнц Кристиан Щрахе с кола бомба.

Буяр Б. е призовал неколкократно това лице да направи атентата срещу 100 000 евро, продължава "Курир". Довереникът е отправил към него тежки обвинения, но междувременно следствието срещу предполагаемия заподозрян е прекратено, тъй като според Томас Вечей от Виенската прокуратура срещу него не са открити други доказателства, които да затвърдят подозрението. В момента съдебните власти проучват възможностите за по-нататъшно водене на процеса.

След вот на недоверие в Австрия: Правителството на Курц беше отстранено от власт
БТА