/ iStock/Getty Images
Австрийското правителство провежда днес консултации по въпроса за противоепидемичните мерки с експерти, с ръководителите на провинциите и с представители на опозиционните партии.

Предвид високия брой на новозаразените политическите наблюдатели не очакват да бъде взето решение за разхлабване на ограниченията и отваряне на туристическия бранш за великденските празници в началото на април. В съобщение на федералното канцлерство се казва, че и тази седмица ще бъдат наблюдавани нивата на новите случаи на коронавирус.

В интервю по радиото тази сутрин министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер подчерта, че в цяла Австрия продължава изпълнението на плана за предимствено ваксиниране на възрастните и рисковите пациенти. В края на седмицата бе съобщено, че вече са поставени един милион ваксини в страната.

Борисов: Най-справедливо е разпределението на ваксините на процент от населението на всяка страна в ЕС

Днес здравният министър съобщи, че австрийският представител в комисията за разпределяне на ваксиите в ЕС се оттегля от поста след критиките на канцлера Себастиан Курц за несправедливо разпределение на дозите.

В страната продължава налагането на рестриктивните мерки по райони с цел ограничаване на епидемията. От събота е изолиран Винер Нойщат, град край Виена, а от днес - цялата област Гастайн, близо до Залцбург. За излизане от новоопределените като опасни райони се изисква отрицателен тест за коронавирус подобно на обявените преди рискови зони в Тирол и Залцбург.
БТА