Австралия следи четири руски кораба край северните си брегове
Австралия следи четири руски кораба край северните си брегове / Guliver/Getty Images

Австралия следи движението на четири руски кораба край северните си брегове, предаде Франс прес, като напомни за напрежението между двете страни след катастрофата с малайзийския Боинг-777 през юли в сепаратистка зона от Източна Украйна.

Според повечето аналитици обаче това военноморско присъствие говори, че Владимир Путин иска да покаже мускули в навечерието на срещата на Г-20 през уикенда в австралийския Бризбейн, където очакват и руския лидер.

Канбера се възпротиви срещу участието му, разгневена от трагедията с боинга, свален според западните страни с ракета, доставена от Русия, което Москва отрича. В катастрофата загинаха 298 души, включително 38 австралийци.

"Армията следи руските кораби, плаващи в международни води към Северна Австралия", заяви в комюнике австралийското военно командване.

Групата включва "тежковъоръжен" крайцер, ескадрен миноносец, влекач и снабдителен кораб.

С оглед резервите по повод участието му във форума Путин иска "да покаже мускули", за да затвърди своя имидж на твърд управник, заяви за АФП австралийският експерт по сигурността Джон Блаксланд.

"Това е демонстрация на сила, съзнателно зрелищна. Прави го само човек, който не се чувства твърде уверен и усеща нужда да се самоизтъкне", добави аналитикът.

Австралийският премиер Тони Абът увери, че директно ще запита Путин в Бризбейн за катастрофата с малайзийския боинг. Двамата обаче се срещнаха тази седмица на форума на АТИС в Пекин и не последва инцидент, посочва АФП.

Източник: БТА