/ БГНЕС
Австралийските власти въведоха нов пакет санкции срещу беларуски граждани, сред които президентът на Беларус Александър Лукашенко и членове на неговото семейство, предаде ТАСС, като се позова на изявление на австралийската външна министърка Марис Пейн, публикувано на сайта на ръководеното от нея министерство.

Министърката изтъкна, че се въвеждат санкции срещу Александър Лукашенко, срещу сина му Виктор Лукашенко и срещу съпругата му Галина Лукашенко.

Беларус смята, че полското предложение за миротворци може да доведе до трета световна война

В австралийския санкционен списък бяха включени също така беларуски министри и военачалници.

"Правителството на Беларус и президентът Лукашенко продължават да оказват стратегическа подкрепа на Русия и на въоръжените ѝ сили, които извършват посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви Пейн, като отбеляза, че санкциите срещу сина на Лукашенко се въвеждат заради това, че той е "заемал ръководни длъжности в правителството на страната и е имал отношение към въпросите на националната сигурност".

Лукашенко заяви, че няма планове да разполага или да разработва ядрено оръжие в Беларус

Пейн припомни, че по-рано Австралия вече въведе санкции срещу Беларус, включително и срещу министъра на отбраната.

Новият пакет включва ограничителни мерки по отношение на началника на генералния щаб на беларуските въоръжени сили Виктор Гулевич и срещу заместниците и помощниците на министъра на отбраната заради това, че са позволили на Русия да транспортира военнослужещи, тежко въоръжение и танкове в Украйна.  
БТА