Атентаторът от Локърби живеел добре, 6 месеца след прогнозата за смъртта му
Атентаторът от Локърби живеел добре, 6 месеца след прогнозата за смъртта му / снимка: Reuters, архив

Атентаторът от Локърби живее в луксозна вила заедно със семейството си, шест месеца след като беше обявено, че е на прага на смъртта, пише британският в. "Дейли телеграф". Абдел Басет ал Меграхи обитава луксозна двуетажна къща в проспериращо предградие на Триполи. В имота живеят жена му и петте му пораснали деца. Пред къщата има просторна градина, както и шатра, в която семейството посреща гости и организира семейни тържества. Пред имота има и караулка и често пъти в нея седи униформен полицай. Твърди се, че семейството на Меграхи, който е част от влиятелно либийско племе, е получило значително парично обезщетение, след като атентаторът от Локърби беше осъден в Шотландия на доживотен затвор, допълва в. "Дейли телегаф".

Меграхи води охолен начин на живот шест месеца, след като беше освободен от шотландски затвор от състрадание, след като няколко лекари прецениха, че му оставали само три месеца живот. При завръщането си в родината си Меграхи беше посрещнат като герой.

Миналия септември в. "Дейли телеграф" разкри, че либийското правителство е платило на лекарите, направили заключенията за състоянието на Меграхи, който е болен от рак на простатата. Преценките им доведоха до освобождаването на 57-годишния либиец. Според "Дейли телеграф" либийските власти са насърчили лекарите, изготвили преценката, да кажат, че на Меграхи му остават само три месеца живот.

Един от водещите британски специалисти по рак на простата, доктор Крис Паркър заяви, че не е било особено разумно да се предсказва точно колко месеца живот остават на Меграхи. Той припомни, че когато онкоболните са подложени на химиотерапия, е много трудно да се даде точна прогноза колко време ще живеят. Меграхи беше подложен на химиотерапия в Либия с лекарството Taxotere и според доктор Паркър пациенти, лекувани с този медикамент, имат шансовете да живеят средно около 12 месеца след химиотерапията. Според специалиста е доста малко вероятно тези шансове да се удължат до две или повече години.

Един от лекарите, които заключиха миналата година, че Меграхи ще живее само три месеца, професор Карол Сикора от Лондон призна пред "Дейли телеграф", че за близките на жертвите на атентата над Локърби е наистина трудно и мъчително да възприемат факта, че Меграхи все още е жив. Според Сикора обаче Меграхи действително няма да го бъде дълго. Той вече е преустановил активното лечение и се поддържа само с високи дози морфин. Сикора обясни факта, че Меграхи все още е жив въпреки прогнозите от миналата година, с това, че е получил психологически стимул, когато се е върнал в родината си и се е събрал със семейството си. Сикора обаче допълни, че 90 процента е вероятността атентаторът от Локърби да почине в идните няколко седмици. Той припомни, формата на рак, от която страда либиецът, е доста агресивна. (БТА)