/ БГНЕС, архив
Атентатор самоубиец уби четирима пакистански войници часове след покушението срещу висш командир на пакистанските талибани.

Атентатът излага на риск крехкото примирие между Исламабад и местните ислямистки милиции, съобщава ДПА.

Конвой с войници е бил атакуван миналата нощ в района на Северен Вазиристан, близо до афганистанската граница, заявиха днес от пакистанската армия. Самоубийственият атентат - рядкост през последните месеци, е извършен часове след като висш командир на пакистанските талибани беше убит при взрив на крайпътна бомба в афганистанската провинция Пактика в неделя.
 


Пакистанските талибани действат от базите си в Афганистан, откакто бяха прогонени от укрепленията си в пограничните райони между двете държави при поредица от военни офанзиви през 2014 г. Пакистанските талибани се различават от афганистанските, въпреки че и двете групи следват твърдата линия на сунитския ислям.

До момента никой не е поел отговорност за нападението, но талибаните и преди са осъществявали смъртоносни атентати срещу пакистанските сили за сигурност в района.

Между Исламабад и талибанските бойци съществуваше крехко примирие и дори се водеха преговори за мир с посредничеството на Мрежата Хакани на афганистанските талибани - група, за която се предполага, че е близка до пакистанското разузнаване.

Източници на пакистанските талибани обвиняват именно разузнаването в Исламабад за покушението. Според пакистански служители на разузнаването убийството на талибанския лидер и последвалият самоубийствен атентат са доказателство, че примирието е приключило. Пакистанските военни обявиха вчера, че прехвърлят на друго място командира, който оглавяваше първоначалните мирни преговори - поредната индикация, че те не напредват.

Пакистанските талибани са отговорни за смъртта на около 80 000 пакистанци за близо две десетилетия на насилие, според официалните данни.
 
БТА