Убитата журналистка Дафне Галиция
Убитата журналистка Дафне Галиция / БГНЕС
Изтъкнатият бизнесмен Йорген Фенех, арестуван от полицията в Малта като участник в убийството на журналистка заради разследване за корупция, поиска помилване в замяна на информация за случая, съобщиха полицейски източници.

Той е вторият, който иска помилване, след като Мелвин Теума, арестуван по подозрение, че е бил посредник в убийството, направи подобно искане по-рано през седмицата, съобщава Евронюз.
Премиерът Джоузеф Мускат вече се съгласи да помилва Теума, ако предостави пълна информация, която може да бъде използвана в съда.

Малтиецът Йорген Фенех бе задържан на яхтата си в зори, докато се опитваше да напусне Малта в деня, след като на посредника беше предложено помилване, ако идентифицира поръчалия убийството. Фенех е директор и съсобственик на „Електрогаз“, спечелила многомилионен договор като представител на малтийската държава през 2013 г. за изграждането на нова газстанция на малкия средиземноморски остров. Отделът за анализ на финансовото разузнаване на Малта също го определи като собственик на компания със седалище в Дубай, наречена „17 Black“.

Протест в Малта след ареста на бизнесмен във връзка с убийството на Дафне Каруана Галиция

Журналистката Дафне Каруана Галиция, убита в колата си от бомба, беше написала в блога си за „17 Black“ около осем месеца преди смъртта си, че е свързана с малтийски политици.

Трима мъже очакват съдебен процес по обвинения за залагане на бомбата, но полицията все още не е определила кой е поръчал убийството.

Гневна тълпа от около 2000 души блокира кортежа на министъра на правосъдието на Малта преди дни, докато се опитваше да напусне работното си място.

С викове "мафия" и "клоун", множеството наобиколи служебната кола на Оуен Боничи и не му позволи да си тръгне от сградата на Министерския съвет във Валета.

Протестиращите поискаха оставката на премиера Джоузеф Мускат.
БГНЕС