/ / iStock/Getty Images
Сътрудници на финансовата полиция в Италия арестуваха в сицилианския град Катания президента и генералния директор на Банката за икономическо развитие. Повдигнати са им обвинения за умишлен банкрут и други финансови престъпления.

По информация на прокуратурата в Катания, 63-годишният Пиеро Ботино и 47-годишният Гаетано Саноло са поставени под домашен арест.

Подозират австрийска банка в пране на пари

В рамките на операцията под кодовото име Fake Bank служителите на следствените органи в Сицилия са успели да проследят многобройни незаконни финансови операции, осъществени от висшето ръководство на кредитната институция. В съучастие с още 18 души те са довели банката до банкрут.

РИА Новости съобщава, че на всички обвиняеми по това дело са им връчени официални уведомления за приключилото предварително разследване.

Изтекоха данните на 3 млн. клиенти на най-голямата банка в Италия

Отбелязва се, че в хода на следствието полицейските служители са получили достъп до информация, съдържаща се в личната електронна поща на Ботино, която президентът на банката е успял да унищожи. Служителите на реда се обърнали към провайдъра Tiscali, от когото са получили всички данни, които се оказали изключително интересни за следствието.

Очаква се около обяд главният прокурор на Катания Кармело Дзукаро да даде пресконференция, в която ще обяви подробности за операцията Fake Bank.
БГНЕС