Арестуваха механик заради взривения над Египет руски самолет
Арестуваха механик заради взривения над Египет руски самолет / БГНЕС

Механик на авиокомпания "Иджиптеър", чийто братовчед се е присъединил към "Ислямска държава" в Сирия, е заподозрян, че е поставил бомбата на руския пътнически самолет, взривен в небето над Египет в края на октомври, предаде Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Досега Египет винаги е отричал, че катастрофата със самолета на руската авиокомпания "Метроджет", с който загинаха 224 души, е резултат от терористичен акт.

Висш служител по сигурността в авиокомпанията отрече някой от нейния персонал да е арестуван или заподозрян. Неназован представител на египетското вътрешно министерство също отрече да има арести. Но според източниците, които отказаха да бъдат назовани поради деликатността на продължаващото следствие, механикът е задържан заедно с двама полицаи от летището и с товарач на багажи, заподозрени, че са му помогнали да качи бомбата на борда.

Първи арести заради взривения руски самолет над Египет

"След като научила, че един от нейните членове има роднина, работещ на летището (на Шарм ел Шейх), терористичната групировка "Ислямска държава" изпратила бомба в чанта до този човек. Казано му било да не задава въпроси, а да постави бомбата на самолета", посочи един от източниците. Той добави, че братовчедът на заподозрения се е присъединил към ИД преди година и половина.

Друг източник разказал каква била ролята на другите задържани. Двамата полицаи са заподозрени, че са си затворили очите за подривната операция на пункта за контрол по сигурността. Възможно е обаче те просто да не са си свършили работата както трябва.

Египет не откри доказателства за бомба в руския самолет

Всякакви формални обвинения или официално египетско потвърждение, че бомба е свалила руския самолет, може да направи Египет уязвим за искове за компенсации от страна на на семействата на жертвите, отбелязва Ройтерс. Служителят по сигурността на "Иджиптеър" каза, че държавната полиция по сигурността е разследвала всички работещи на летището в Шарм ел Шейх, но не е открила никакви улики срещу тях. Проследени са всичките им семейни връзки, но не е намерено нищо подозрително.

Източник от египетското вътрешно министерство каза също, че няма арестувани във връзка с катастрофата. "Очакваме резултатите от разследването", добави той.

Ислямска държава публикува снимка на бомбата, свалила руския самолет

Интернет издание на ИД публикува снимка на метална кутия (кен) от газирана вода на марката Швепс (Schweppes Gold soda), за която се твърди, че е била използвана за импровизираната бомба, свалила руския самолет. На нея се вижда кенчето и нещо като детонатор с бутон на син фон, както и три елементарни технически съставки. Ако снимката се окаже достоверна, това вероятно ще предизвика сериозна загриженост сред служителите по авиационната сигурност в цял свят, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА