/ iStock/Getty Images
Арестуван е китайски дисидент, критикувал методите на президента Си Цзинпин за борба с новия коронавирус, съобщи днес "Амнести интернешънъл", цитирана от Франс прес.

В събота беше арестуван борецът срещу корупцията Сюй Чжъюн, излежал вече четиригодишна присъда от 2013 до 2017 г., информира правозащитната организация. Той се укриваше от властите от декември, след като участва в сбирка на опозиционери в югоизточния град Сямън.

Първа жертва на коронавируса в Европа

Сюй продължи обаче да разпространява в социалните мрежи статии, заклеймяващи комунистическия режим. На 4 февруари той призова за оставка на президента Си, като разкритикува действията му във връзка с търговската война със САЩ, демонстрациите в Хонконг и епидемията от вирусна пневмония, избухнала през декември в централния град Ухан.

"Не достигат медицински консумативи, болниците са препълнени и мнозина заразени не са открити" - цари "неразбория", обвини той държавния глава.

Епидемията отприщи необичайни настроения, насочени срещу властта, обвинявана, че реагира със закъснение и нарушава свободата на изказа. Смъртта на лекар от Ухан, алармирал за бедствието още през декември и разпитван след това от полицията, подхрани гнева, изливан от хората в социалните мрежи.

Почина лекарят, наказан заради ранно подаден сигнал за коронавируса в Китай

"Войната на китайското правителство срещу коронавируса изобщо не го отклони от общото му настъпление срещу дисидентските гласове", отбелязва "Амнести интернешънъл".

Според анонимен източник Сюй е арестуван в южния град Гуанджоу. Запитана от АФП, местната полиция не даде отговор. Агенцията цитира Хуа Цзе, приятелка на дисидента, която живее в САЩ и потвърждава, че няма контакт с него от събота насам.

"Дори това, че той се укриваше от толкова време и продължаваше да се изказва, само по себе си (. . .) вече бе един вид предизвикателство към властите", коментира тя.
БТА