Турция е в национален траур след кървавия терористичен удар на истанбулското летище „Ататюрк", отнел живота на над 40 души и ранил повече от 200. Знамената в Турция и всички дипломатически мисии извън страната са смъкнати наполовина.

109 от пострадалите при нападението вече са изписани, продължава лечението на 94 от ранените, десетина от които са в интензивно отделение по информация на турските власти. И тримата атентатори, които най-вероятно са членове на "Ислямска държава", са чужденци.

Над 40 жертви на атентата в Турция, ранените са повече от 200 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Полицията извърши серия от операции за антитерор в Истанбул и арестува 13 заподозрени за връзки с терористите - Турските екипи за антитерор извършиха серия от едновременни полицейски акции на 16 адреса в няколко квартала в Истанбул и арестуваха 13 души - десетима турски и трима чуждестранни граждани.

При друга полицейска операция в Измир бяха арестувани девет предполагаеми членове на „Ислямска държава".

На границата със Сирия са били задържани двама сирийци, членове на терористичната групировка, които се опитвали да преминат нелегално в Турция с цел да извършат самоубийствени атентати в Анкара и Измир преди Байряма.

Кой стои зад кървавия атентат на летище "Ататюрк"?

Узбек, киргизец и дагистанец с руски паспорт - това са камидазетата, превърнали в кървава баня третото най-голямо в Европа летище - „Ататюрк".

Преди тримата да отидат с такси на летището, където се самовзривиха, руският гражданин е оставил паспорта си в квартирата, която тримата са наели преди месец в истанбулския квартал Фатих и са подписали договор за 1 година.

Таксиметровият шофьор който ги е докарал до летището, при разпит е разказал, че тримата са посочили адреса за терминала на външни линии, изглеждали са съвсем спокойни и не будили никакво съмнение. Автоматите Калашников са били скрити в сакове.

Задълбочава се разследването на атентата на летище "Ататюрк"

Преди да започнат да започнат да стрелят, атентаторите обикаляли половин час наоколо, става ясно от кадрите на охранителните камери извън терминала.

Установена е самоличността на 37 от 43-те жертви, 19 от тях са чуждестранни граждани, останалите са турци. Това съобщи пред депутати вътрешният министър от трибуната на Меджлиса. Той каза още, че досега в Турция са били арестувани над 5300 заподозрени за връзки с джихадистите, от които 654 се задържат под стража.

Ердоган: Атентат като този на „Ататюрк" може да се случи на всяко летище по света

Турският държавен глава Реджеп Ердоган отправи още веднъж силен призив към международната общност за по-голяма солидарност в общата борба срещу тероризма:

Турция е на прицел от страна на най-кървавите терористични организации в света, което поставя страната ни пред голямо изпитание, но аз нямам никакво съмнение, че нашият народ ще се пребори с терора, терористичните организации и терористичните действия".