Задълбочава се разследването на атентата на летище Ататюрк
Задълбочава се разследването на атентата на летище Ататюрк / БГНЕС
Задълбочава се разследването на атентата на летище "Ататюрк"
88074
Задълбочава се разследването на атентата на летище "Ататюрк"
Задълбочава се разследването на атентата на летище "Ататюрк"
  • Задълбочава се разследването на атентата на летище "Ататюрк"
  • Задълбочава се разследването на атентата на летище "Ататюрк"

Разследването на тройния самоубийствен атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул се задълбочава. Турските власти допускат, че камикадзетата са чужди граждани, но това ще се потвърди окончателно след приключване на ДНК-анализите на тримата атентатори.

41 жертви на атентата в Турция, ранените са 239 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Премиерът Бинали Йълдъръм също еднозначно посочи, че съмненията са насочени към бойци на "Ислямска държава". Валията на мегаполиса съобщи следобед, че броят на ранените се е увеличил на 239 души, настанени в 15 различни болници, десетина от тях са в интензивно отделение.. 139 души от пострадалите са били изписани.

Ердоган: Атентат като този на „Ататюрк“ може да се случи на всяко летище по света

Жертвите са 41 души. 13 от тях са чужденци, трима от които са двойни граждани - със саудитско и турско поданство, другите са от Иран, Ирак, Йордания, Саудитска Арабия, Узбекистан, Тунис,Украйна и от Китай. 28 от загиналите на летището са турски граждани. Не е установена все още самоличността на 4-ма души.

СНИМКИ: Двоен атентат окървави летище "Ататюрк" в Истанбул

От 8.00 сутринта летището започна да извършва постепенно полети и надвечер вече въздушният трафик започна да се нормализира, очаква се след полунощ полетите да се извършват без закъснения, съобщиха от властите на аеропорта.

Бившият президент от управляващата ПСР Абдуллах Гюл посети ранените и после отговори на въпросите на журналистите, чакащи пред болницата в Бакъркьой. Той остро осъди престъпния манталитет на извършителите, които стоят зад кървавия акт по време на рамазанските пости, което е доказателство, че те нямат нищо общо с ислямската вяра.

Кой стои зад кървавия атентат на летище "Ататюрк"?

Той препоръча на силите за сигурност и службите да засилят работата си по превантивните мерки за антитерор. Според Гюл докато не спре хаосът и вакуумът в сигурността в Сирия, които захранват на практика големите терористични организации и не се засили международната солидарност в борбата срещу тероризма, не могат да се очакват добри резултати. Разраства се дебатът и се увеличават острите критики за луфтове в сигурността в обръчите на сигурността преди летището и на самия контролен пункт на входа, въпреки че премиерът Йълдъръм с категоричен тон отрече да има пропуски.