/ / iStock/Getty Images
Полицията в Истанбул арестува двама души за продажба и купуване на ваксината срещу COVID-19 на компанията Pfizer/BioNTech, предаде в. "Дейли Сабах".

Полицаите са задържали мъж, който разполагал с 6 дози от ваксината. При разпита му станало ясно, че той се договорил с друг човек да му продаде 3 дози от препарата за 10 000 турски лири. Полицията е задържала и другия мъж, който възнамерявал да купи ваксините. Впоследствие двамата са били пуснати под домашен арест.

Срещу тях е повдигнато обвинение в нелегална продажба/купуване на лекарствени препарати.

Засега не е ясно как мъжът се е сдобил с ваксините, които се съхраняват в складове на министерството на здравеопазването в много части на страната. Ваксините се транспортират в болници и поликлиники при изключително строги мерки за сигурност.

Ваксините срещу COVID-19 се превърнаха в новата цел на много престъпници не само в Турция, но и на много други места по света на фона на продължаващата пандемия.

Турските граждани в момента могат да избират между препаратите на китайската компания Sinovac и на Pfizer/Biontech (ваксините се поставят безплатно). В страната пристигна и първата партида с руски ваксини Sputnik V.

В Турция обаче ваксинационната кампания върви по план, в който се прилага график, включващ различни възрастови групи (вече ваксинират и хора над 40 години).
БТА