/ БГНЕС
Apple представи новия iPhone, разработен с оглед на генеративния изкуствен интелект.

Технологичният гигант държи изключително много на iPhone 16, и се надява, че клиентите ще бъдат привлечени да купуват модела, изкушени от новите му възможности.

„Развълнувани сме да представим първите iPhone-и, проектирани от нулата за Apple Intelligence и неговите революционни възможности“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук на събитие в централата на производителя на iPhone в Силициевата долина.

БГНЕС

С продажби за 39 млрд. долара през последното тримесечие iPhone представлява около 60% от приходите на Apple и остава основен входен пункт към услугите на компанията, като App Store или Apple TV, които се превръщат във все по-голяма част от бизнеса ѝ.

Apple едва сега излиза от дългия спад в продажбите, тъй като потребителите през последните години все по-дълго използват по-старите модели.

„Apple Intelligence“ е нов пакет от софтуерни функции за всички устройства, който беше обявен през юни на годишната конференция за разработчици на компанията, където тя анонсира и партньорство с производителя на ChatGPT - OpenAI.

„В продължение на години изкуственият интелект и машинното обучение бяха от съществено значение за предоставянето на много от функциите и преживяванията, които обичате“, каза Кук.

„През юни стартирахме Apple Intelligence, нашата нова мощна система за персонален изкуствен интелект, която ще има невероятно въздействие.“
Новите услуги включват редактиране на изображения с помощта на изкуствен интелект, превод и малки, творчески щрихи в съобщенията, но не и по-амбициозни идеи, обещани от други играчи на пазара като OpenAI или Google.

Анализаторът на Wedbust Дан Айвс очаква, че софтуерните разработчици ще започнат да създават приложения и услуги, настроени с генеративните възможности на ИИ, което ще стимулира продажбите на iPhone.

Очаква се Apple да пригоди нови слушалки AirPod и умни часовници, които да се възползват от възможностите на ИИ и асистента Siri.

На събитието компанията обяви и нови модели Apple Watch и AirPods.

Чрез новите възможности, които ИИ предоставя, Apple се стреми да „разклати очакването“, че ежегодното представяне на новия iPhone е „просто леко подобряване на хардуера и софтуера“, каза анализаторът на Techsponential Ави Грийнгарт пред АФП.

БГНЕС

В по-дългосрочен план Apple може драстично да промени потребителското преживяване с iPhone със „супермощна Siri“, работеща във всички приложения, обясни Грийнгарт.

Миналия месец Google представи смартфони Pixel 9, снабдени с нови услуги, благодарение на изкуствения интелект.

Pixel представляват малка част от световния пазар на смартфони, доминиран от Samsung и Apple, но Google твърди, че новата ѝ линия е шанс да отговори на въпроса какво може действително да направи
ИИ за клиентите.

Samsung също интегрира ИИ в редица свои продукти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС