/ Gulliver/Getty Images
Бившият германски канцлер Ангела Меркел няма да заеме поста почетен председател на Християндемократическия съюз (ХДС), съобщи лидерът на консервативната партия Армин Лашет, цитиран от ДПА.

Лашет каза пред телевизия Ер Те Ел, че Меркел е стигнала до извода, че тази длъжност не се вписва в сегашната ситуация. Той поясни, че партията няма почетен председател и че това е традиция от миналото, която вече не съществува на федерално ниво.

Ангела Меркел ще пише автобиография

Лашет оглавяваше ХДС по време на последните парламентарни избори през септември, на които партията получи най-слабия си резултат за цялата си история. Той освобождава лидерското място и в събота ще се проведе онлайн конференция на ХДС, на която се очаква да бъде официално потвърден изборът на Фридрих Мерц за нов председател на партията.

Меркел отказа пост в ООН

Меркел не участва в изборите през септември и след 16 години начело на най-голямата европейска икономика тя се оттегли от политиката.

По-рано бе съобщено, че бившият канцлер е отказала и предложението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да заеме ръководен пост в една от структурите на организацията.
БТА