Андерш Брайвик се определи като много симпатичен човек и отрече да е луд
Андерш Брайвик се определи като много симпатичен човек и отрече да е луд / снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик, съден за убийството на 77 души миналата година в Норвегия, заяви, че по принцип е много симпатичен човек, отрече да е луд и обясни, че е трябвало да потисне емоциите си, за да извърши масовото убийство, предаде Франс прес.

Обикновено съм много симпатичен човек, каза Брайвик. Той обясни, че до 2006 г. е бил сравнително нормален човек, но тогава започнал да се учи да потиска емоциите си. Той уточни, че е овладял емоциите си чрез практикуване на медитация и прекъсване на социалните си контакти, за да се подготви за нападенията от 22 юли 2011. Не трябва да си представяш врага като човек. Ако не бях следвал този принцип, нямаше да мога да убийствата, каза Брайвик. "Щях да се срина психически, ако бях свалил психическата преграда, която си бях издигнал", увери той.

"Не мога да преценя страданието, което съм причинил на другите", допълни той. Но главното в събитията от 22 юли не е свързано със семействата на жертвите, нито с мен, а с бъдещето на Европа и Норвегия, каза Брайвик, наблюдаван от психиатри, които седяха пред него.

Брайвик каза още, че се е подготвял психически в продължение на години за нападенията, предадоха ДПА и Франс прес. "Много хора казват, че човек не би могъл да направи такива неща, че трябва да си чудовище и да не изпитваш никакви чувства. Но човек може да се подготви и да се обучи за това", каза той на кръстосан разпит от адвоката на защитата Вибеке Хайн Бера.

"Аз не съм психиатричен случай и мога да нося наказателна отговорност", увери Брайвик, който смята, че ако бъде обявен за невменяем, идеологическият му манифест от 1500 страници, разпространен в деня на нападенията, ще бъде признат за недействителен.

Брайвик заяви, че целта на стрелбата на остров Ютьоя е била да се ликвидира младежката организация на управляващата Норвежка работническа партия (НРП). Ако планът ми беше успял, всички щяха да са мъртви, нямаше да има младежка организация на НРП, най-малкото нямаше да има никакви лидери, каза Брайвик.

Андерш Брайвик се определи като "много симпатичен човек" и отрече да е луд
netinfo

Той разказа, че се учил как се правят бомби от интернет, разучавайки дейността на революционни движения от цял свят, като ФАРК, ЕТА и ИРА, но най-много се вдъхновил от Ал Кайда. "Предимството на Ал Кайда е, че възвеличава мъченичеството. Това е ключът към успеха на съпротивителната борба", допълни той.

Норвежкият крайнодесен екстремист Андерш Брайвик придобил познанията за извършените от него бомбено нападение и масово убийство в интернет, разучавайки нападения на Ал Кайда и изчитайки над 600 ръководства за правене на бомби, предаде Асошиейтед прес.

На петия ден от процеса срещу него в Осло самопризналият се масов убиец каза, че разучил по-специално атентата от 1993 г. в Световния търговски център в Ню Йорк и атентата през 1995 г. в Оклахома, извършен от Тимъти Маквей. За Ал Кайда Брайвик заяви: "Проучих всичките им акции, грешките и постиженията им."

Норвежкият масов убиец определи ислямистката групировка като "най-успешното революционно движение в света" и каза, че тя трябва да служи като вдъхновение за крайнодесните привърженици въпреки че целите им са различни, предава БТА. "Ние искаме да създадем европейска версия на Ал Кайда", обяви Брайвик.

Той призна за извършените от него атаки на 22 юли, при които изби 77 души, но не се смята за виновен, изтъквайки, че жертвите му са предатели на Норвегия, приемайки имиграцията. Липсата на покаяние и подробните описания на оръжия и тактики по време на свидетелските му показания дълбоко объркаха семействата на жертвите, повечето от които бяха тийнейджъри, посочва АП.

Разпитван от своите адвокати, 33-годишният норвежец заяви, че умишлено използвал "технически" език, тъй като това му помагало да запази хладнокръвие. "Това са ужасни деяния, варварски деяния. Ако се бях опитал да използвам по-нормален език, не мисля, че щях да успея изобщо да говоря за тях", каза той

Брайвик твърди, че принадлежи на антимюсюлманска мрежа, наречена "Рицари тамплиери". Прокурорите не вярват в съществуването й. Ако бъде признат за вменяем, Брайвик може да получи максимална присъда от 21 години затвор или алтернативна форма на лишаване от свобода, докато бъде смятан за заплаха за обществото. В случай че бъде доказана невменяемост, ще лежи в психиатрия, докато е болен.

Андерш Брайвик се определи като "много симпатичен човек" и отрече да е луд
netinfo