/ БГНЕС
Руските атаки срещу Харков с прецизни бомби показват опит на страната агресор да изплаши местните жители и да ги принуди да напуснат града. Както отбелязват анализатори от базирания във Вашингтон Института за изучаване на войната , през последните седмици нашествениците атакуваха Харков с планерни бомби, които често бяха оборудвани със системи за насочване.

12 ранени при нов ракетен удар в центъра на Харков

Експерти припомнят, че руските самолети нанасят тези удари от своето въздушно пространство, без да се страхуват да бъдат ударени от украинските системи за противовъздушна отбрана. Това стана възможно, тъй като съюзническите страни забраниха на въоръжените сили на Украйна да използват западни оръжия за нанасяне на удари по военни цели и във въздушното пространство на агресора.

Руските войски най-вероятно ще продължат тези атаки като част от настъпателна операция в северната част на Харковска област, докато западните страни позволят на украинските сили да устоят адекватно на прикритието на руските военни на руска територия“, убедени са анализаторите

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС