ивицата Газа временен кей
ивицата Газа временен кей / БТА
Американските военни обявиха снощи, че са възобновили доставките на хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа от временния кей, изграден от САЩ до бреговете на анклава и повреден от буря в края на май, предаде Франс прес.

"Около 10:30 ч. местно време (и българско бел. ред.) вчера Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) „започна да доставя хуманитарна помощ по суша в Газа. Днес (събота) общо около 492 тона от така необходимата хуманитарна помощ бяха доставени на населението на Газа", съобщи CЕНТКОМ в изявление в социалната мрежа "Екс".

Загина офицер, ранен при спасяването на заложниците в Газа

В петък СЕНКОМ обяви „успешното“ възстановяване на временния кей, повреден в края на май, и евентуалното възобновяване на доставките на помощи „през следващите няколко дни“.

САЩ, които са основният военен поддръжник на Израел, изградиха този кей край бреговете на ивицата Газа в средата на май в отговор на строгите ограничения на Тел Авив върху доставките на помощи по суша за палестинския анклав, който е опустошен от осем месеца война.

По данни на ООН почти всички 2,4 милиона жители на ивицата Газа са разселени в резултат на сраженията и бомбардировките и са изправени пред продоволствена несигурност с риск от масов глад.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня