/ Пресцентър
Богатият финансист Джефри Епстайн, който е вписан в регистър с извършители на сексуални посегателства, беше арестуван в събота вечерта в Ню Йорк по обвинения в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, предаде АП, като цитираха източници от органите на реда.

Епстайн е богат мениджър на хедж фондове, който някога беше приятел с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, британският принц Андрю и сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Финансистът е изпратен във федерален арест. Някои от обвиненията срещу него датират от предишното десетилетие.
 


Очаква се Епстайн да се яви пред съда в Манхатън в понеделник.

ООН: Търговията с хора си остава до голяма степен ненаказано престъпление

Арестът беше извършен след нов преглед на някога пазеното в тайна споразумение, което финансистът сключи с прокуратурата. През 2008 г. той се призна за виновен пред съда във Флорида по обвинения, че е подтиквал и доставял с цел проституция лица на възраст под 18 години. Споразумението сложи край на разследване, което можеше да доведе до доживотен затвор за Епстайн.

Сексуална и трудова експлоатация са най-честите причини за трафик на хора

Вместо това той беше осъден на 13 месеца затвор и трябваше да плати обезщетения на десетки от някогашните си жертви. Освен това беше включен в регистър на извършителите на сексуални посегателства.
 
БТА