ООН: Търговията с хора си остава до голяма степен ненаказано престъпление

/ ThinkStock/Getty Images
Търговията с хора, засягаща мъже, жени и деца, станали жертви на престъпни дейности, вариращи от сексуална експлоатация до взимане на органи, си остава до голяма степен ненаказана по света. Това се констатира в доклад на ООН, публикуван днес, предаде Франс прес.
 
"Въпреки неотдавнашната тенденция за увеличаване на осъдителните присъди за деяния, свързани с трафика на хора в Африка и Близкия изток, общият брой на присъдите в тези региони остава много малък", се казва в доклада на Службата на ООН за борба с трафика на наркотици и престъпността, чиято централа е във Виена. "Трафикантите почти не рискуват да бъдат изправени пред съда", се допълва в документа. В него се призовава за засилване на международното сътрудничество с цел преследване на международните престъпни мрежи.
 
Докладът събира данни до 2016 г. В него се отбелязва, че никога през последните 30 години не имало толкова страни, в които да има въоръжени конфликти. А съществуването на въоръжен конфликт засилва риска от трафик на хора, защото тези конфликти са придружавани често от отслабване на властите, от принудително преместване на населението, от разпадане на семейните структури и от икономическа нестабилност, се подчертава в документа.
 
Търговията с хора с цел сексуална експлоатация е най-честа и съставлява 59 процента от идентифицираните през 2016 г. жертви. Като пример се посочват хилядите момичета и жени язидки, поробени от Ислямска държава в Ирак. Една от тях - Надя Мурад, е носителка на миналогодишната Нобелова награда за мир, която й бе присъдена за нейната дейност в подкрепа на жертвите.
 
Принудителният труд е втората най-разпространена форма на трафик на хора, представляваща една трета от жертвите, обхванати от данните, и преобладаваща по-специално в Субсахарна Африка и в Близкия изток.
 
Сто случая на трафик, свързан с търговия с органи, са били сигнализирани в периода 2014-2017 г. Бежанските лагери са предпочитани полета за действие за трафиканти, които намират жертви с фалшиви обещания за пари или за транспортиране към по-сигурни места.В някои случаи има доказателства за съглашателство между трафиканти и хора от сферата на здравеопазването, прибягващи до измамни и корупционни практики.
 
Службата към ООН установява, че 70 процента от жертвите на трафик на хора по света са жени, а 23 процента от всички жертви са непълнолетни. Трафикът с цел принудителни бракове е разпространен най-вече сред жените от Югоизточна Азия.
 
Службата на ООН не посочва точен брой на жертвите на трафик по света. Броят на идентифицираните случаи е почти 25 000 през 2016 г., което е увеличение с над 10 000 от случаите от 2011 г. Най-голямо увеличение има на двама американски континента и в Азия.
 
Докладът обаче предупреждава, че това увеличение може да се дължи на по-ефикасно идентифициране на случаите, а не на увеличение на броя на жертвите на трафика.
БТА