Американски конгресмен упрекна Вашингтон в лицемерие
Американски конгресмен упрекна Вашингтон в лицемерие / БГНЕС
Американски конгресмен упрекна Вашингтон в лицемерие
82011
Американски конгресмен упрекна Вашингтон в лицемерие
  • Американски конгресмен упрекна Вашингтон в лицемерие

Конгресмен от САЩ упрекна Вашингтон в лицемерие. Тулси Хабард от Демократическата партия заяви в интервю за CNN, че Белият дом критикува Русия за въздушните й атаки срещу терористите в Сирия, но в същото време мълчи и подкрепя Турция, която пък нанася удари по кюрдските части. По думите на Хабард това е нелепо.

Политиците и медиите в САЩ, които осъждат авиоударите на Русия в Сирия, са лицемерие, заяви в интервю за CNN Тулси Хабард, влиятелен член в Долната камара на Американския конгрес.

САЩ изразиха безпокойство от руските удари в Сирия

Тя определи критиките към Москва за ударите по терористите в Сирия като непели, защото:

"САЩ пазят пълно мълчание и подкрепят Турция, която нанася удари по кюрдите, които са най-надеждната и ефективна наземна сила в борбата с „Ислямска държава".

Мисля, че подобна критика е лицемерна. Ние трябва отново да помислим какви са нашите цели, кой е нашият враг, с кого трябва да работим, за да го победим".

Как реагира светът на руските въздушни удари в Сирия

Хабард, която е част от Комитета по външни работи на Американския конгрес и две години е служила в Ирак, подчерта, че най-ефективната стратегия за САЩ по отношение на Сирия е сътрудничеството й с Русия и Иран . Във връзка с това конгресменът препоръча САЩ да си спомнят за Втората световна война, когато Вашингтон и Москва са били съюзници:

"Не бива да забравяме уроците от историята".

Въздушните удари на Русия в Сирия продължават втори ден. Руски бойни самолети бомбардираха ислямистки позиции в Сирия, включително в земеделски райони около северозападния град Джиср аш Шугур, който е под контрола на коалиция с участието на Фронта Ан Нусра, свързан с Ал Кайда, предаде Ройтерс, като се позова на ливанската телевизия "Ал Маядин".

Кои са истинските цели на руските удари в Сирия?

Същевременно продължава спорът за това какви са били действителните цели на ударите в първия ден от руската въздушна операция в Сирия.

Москва обяви, че атакува позиции на "Ислямска държава", но това веднага бе поставено под съмнение от американски представители, според които мишена на руската бойна авиация са умерените противници на президента Башар Асад.