Ирак война
Ирак война / Gulliver/Getty Images
Американската армия е уведомила Ирак, че ще се изтегли от страната, предаде Франс прес. Агенцията цитира писмо, с чието съдържание се е запознала.

Американската армия е информирала иракските въоръжени сили, че силите на международната антиджихадистка коалиция под командването на САЩ ще се "препозиционират" с цел "безопасно и ефективно изтегляне от Ирак".

Иракският премиер: Трябва да работим със САЩ за изтеглянето на чуждестранните войски

Американски и иракски военен са потвърдили пред Франс прес автентичността на писмото, подписано от генерал Уилям Сийли, командващия американските военни операции в Ирак.
"Ние уважаваме вашето суверенно решение, което ни нарежда да се изтеглим", пише още в посланието.

Вчера иракският парламент призова правителството да изгони от страната чуждестранните войски след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар в района на летището на столицата Багдад в петък.

Съединените щати имаха доскоро 5200 военнослужещи в Ирак. Миналата седмица в страната пристигнаха още няколкостотин американски войници, за да охраняват посолството на САЩ, което бе нападнато от бойци на проиранска милиция броени дни преди убийството на Касем Солеймани.
БТА