Това се превърна в навик по време на епидемията от новия коронавирус. Плажовете на Маями бийч се напълват, а американците обвиняват местните жители и посетителите в безразсъдство.

"Трябва да започнем отново да живеем нормално. Сериозно!", казва обаче 45-годишният Джеймс Мичъл.

Джеймс е дошъл от студения Чикаго. Той се наслаждава на залеза седнал на пейка и заявява, че хората са научили много неща за новия коронавирус от миналата година. Приятелката му, 44-годишната Върмел Джоунс, отхвърля критиките с махване на ръка, защото носи маска в закрити помещения.

"Ако ходите на открито, смятам, че не трябва да сте длъжен да я носите", казва тя.

плаж Флорида коронавирус
Gulliver/Getty Images

Губернаторът републиканец на щата Флорида Рон ДеСантис никога не е заповядвал задължително носене на маски. Ресторантите тук отвориха наново от май миналата година, а плажовете през юни след тримесечно затваряне под натиска на останалата част от страната.

Като всяка година през март, по време на пролетната ваканция, хиляди души пристигат на този разположен срещу Маями остров и празнуват като за последно. Тази година явлението е дори по-интензивно след месеци траур и санитарни ограничения в страната.

Нощно време няма никакво физическо дистанциране. Стават сблъсъци с полицията, а млади жени танцуват по покривите на колите.

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 в САЩ напредва с бързи темпове (над една пета от населението е получила поне една доза ваксина) и мнозина с празнично настроение, но 33-годишната Естър остава ужасена от мисълта да се зарази.

Флорида плаж
Gulliver/Getty Images

"Скандално е всичко да е претъпкано", смята тази жителка на Саут бийч в южната част на острова, която предпочита да не съобщава фамилното си име.

Маями бийч е с население 92 000 души и според кмета му Дан Гелбър посреща по 200 000 посетители и работници всеки ден.

"Имаме 12 км хубави плажове, имаме хотели, които са много безопасни, много ресторанти на открито, но не искаме тълпа от хора, които мислят, че правилата не важат за тях", предупреди той.

Води ли разхлабеният режим до по-ниска безопасност?

Американците обожават да се подиграват на сънародниците си от Флорида, най-вече да съжителството им с диви животни (заради което са редовно присъствие в рубриката за любопитни факти), а сега и за подхода им към пандемията.

Сейнт Пийт бийч във Флорида е пети
iStock/Getty Images

Това обаче не пречи на някои от тях, след като месеци наред са били карантинирани в други щати, сега да се установяват във Флорида, именно за да се възползват от по-гъвкавите санитарни правила и по-мекия климат.

Дейвид Нгуа от агенцията за недвижими имоти "Дъглас Елиман", казва, че има "огромен интерес" към имоти в Маями, както жилищни, така и търговски. От имотите, които показваме, "почти всичките са за хора от Ню Йорк, от Калифорния", каза той.

Тук "те могат да седнат на терасата на кафене или ресторант, да се излегнат край плувен басейн и където и се намират в Маями бийч, знаят, че са на 10 минути пеша или с колело от парк на открито", добави той.

Рахул Сенгал казва, че е напуснал Ню Йорк и се е преместил във Флорида през ноември.

В Ню Йорк "беше твърде студено за вечеря на открито, за социални контакти в парк, а хората се колебаеха да се срещат на закрито", казва 49-годишният компютърен техник.

Флорида плаж
Gulliver/Getty Images

Затова пък в Маями "имам някакъв социален живот и поне съм по-щастлив навън на открито, дори и да не познавам много хора", посочи той.

Въпреки разхлабения си режим Флорида не е регистрирала повече смъртни случаи от новия коронавирус, отколкото други щати с по-строги правила.

Във Флорида има 151 смъртни случая на 100 000 жители, която я поставя на 27-о място от 50, много след, например, Ню Йорк, който е на второ място с 252 по данни на университета "Джонс Хопкинс".

"Това си е същинско явление", каза Амеш Адалджа, преподавател в Школата "Блумбърг" по обществено здравеопазване към "Джонс Хопкинс".

"Флорида очевидно се справя по-добре, отколкото всички бяхме прогнозирали", признава той и дава като възможни обяснения климата или факта, че ограниченията в по-строгите щати могат всъщност да доведат до незаконни събирания, които в крайна сметка са по-заразни и следователно опасни.
БТА