алкарас карлос
алкарас карлос / БГНЕС
Испанецът Карлос Алкарас спечели за пръв път в кариерата си титлата на "Уимбълдън".

Във финала при мъжете на най-престижния тенис турнир на трева в света 20-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 след 4 часа и 46 минути игра.
 

карлос алкарас
БГНЕС


 С победата си Алкарас си гарантира, че ще остане на върха в класацията на най-добрите играчи.
 

алкарас карлос
БГНЕС


Освен това за испанеца това е втора титла в турнири от Големия шлем след тази от Откритото първенство на САЩ миналата година, като така той е без загуба в мачове за титлата.

В същото време за Джокович остава голямото разочарование от пропусната възможност да спечели 24-ти трофей от Шлема.

Сърбинът остава с 23, колкото има и американката Серина Уилямс, но с един по-малко от австралийката Маргарет Корт. Джокович се сбогува и с мечтата си да направи "златен шлем", печелейки четирите най-големи турнира в рамките на една календарна година. По-рано през 2023-та той триумфира в Откритото първенство на Австралия и на "Ролан Гарос".

Носителят на 23 титли от Големия шлем Новак Джокович засипа с комплименти съперника си.

"Финалът не беше толкова добър за мен, но бе добър за Карлос. Трябва да оценя неговото представяне.Той бе изумителен, особено когато трябваше да сервира за мача. Карлос, ти си невероятен и напълно заслужаваш тази титла. Мислех, че ще имам проблеми само на клей и на твърди кортове срещу теб, но не и на трева. Поздравления за начина, по който се адаптира към играта тук. Поздравления за теб и за целия ти екип", бяха първите думи на Джокович.

"От моя гледна точка бих казал, че никога не обичам да губя, особено мачове като този. Трябва обаче да бъда благодарен, защото в миналото съм печелил много други напълно равностойни мачове. За много от тях мислех, че това е невъзможно да стане. Всички си спомняте финала през 2019 година с Роджър Федерер, когато спасих два мачбола на негов сервис", добави сърбинът.
Георги Крумов/БТА