Алексис Ципрас полага клетва като премиер
Алексис Ципрас полага клетва като премиер / снимка: БГНЕС

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, чиято партия спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, ще се закълне като министър-председател в Президентския дворец тази вечер в 20.00 ч. местно и българско време.

Новината беше обявена от самия Ципрас, съобщава държавната телевизия ЕРТ.

Европейски политици поздравиха Ципрас за победата на изборите

Бъдещият премиер ще се срещне с президента Пракопис Павлопулос, който ще му връчи мандат за съставяне на коалиционно правителство с дясната партия „Независими гърци”. Все още не е обявен часът на срещата. Съставът на правителството също не се разкрива.

Правителството ще положи клетва утре, допълва телевизията, цитирана от ТАСС.

СИРИЗА печели изборите в Гърция

На състоялите се вчера избори СИРИЗА спечели 35% от гласовете. На второ място се нареди нейният основен конкурент консервативната „Нова демокрация“ с 28,1%, следвана от неонацистите от „Златна зора” със 7,11% и ПАСОК с 6,42%.

Останалите партии, които влизат в парламента, са Компартията с 5,47%, „Потами” с 3,93%, „Независими гърци” - 3,7% и Центристката партия с 3,45%.

СИРИЗА ще получи 145 места в парламента, като за мнозинство са й нужни 151. „Нова демокрация” има 75 места, „Златна зора” -19, ПАСОК - 17, Комунистическата партия - 14, „Потами” - 11, „Независими гърци” - 10 и Центристката партия - 9.

Източник: БГНЕС