Европейски политици поздравиха Ципрас за победата на изборите
Европейски политици поздравиха Ципрас за победата на изборите / снимки: БГНЕС

Редица официални представители поздравиха лидера на гръцката лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас за победата, след като бяха обявени частичните резултати от състоялите се вчера предсрочни избори, съобщава ТАСС.

СИРИЗА печели изборите в Гърция

Френският президент Фрасоа Оланд, австрийският канцлер Вернер Файман, кипърският президент Никос Анастасиадис, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц са сред официалните представители, които са поздравили Ципрас, според прессъобщение на СИРИЗА.

Френският президент Франсоа Оланд определи резултатите от изборите като „важен успех за СИРИЗА и Ципрас”, а също и „важно послание към европейската левица”, предаде АФП. „На Гърция й предстои период на стабилност със солидно мнозинство”, заяви Оланд на пресконференция в Танжер, Мароко. Той добави, че „без съмнение ще посети Атина в близките седмици”.

От своя страна Мартин Шулц поздрави Ципрас за победата и призова за бързо съставяне на стабилно правителство. Той написа в съобщение в Twitter, че „е необходимо бързо да се състави стабилно правителство с цел постигане на резултати”.

Европейски политици поздравиха Ципрас за победата на изборите
netinfo

Европейската комисия изрази задоволство от присъствието на много проевропейски партии в новия състав на парламента в Гърция. „Поздравяваме премиера Алексис Ципрас, окуражени сме от многобройното присъствие на проевропейските партии”, съобщи говорителят на комисията Маргаритис Скинас.

Ципрас вече се ангажира с амбициозна икономическа програма, новото правителство сега ще има мандат да извърши реформите, отбеляза говорителят. „ЕК е готова да помогне, предстои много работа и няма време за губене, добави той. Очакваме новото гръцко правителство да положи клетва бързо”, допълни говорителят.

Радикалната левица СИРИЗА печели предсрочните избори в Гърция с 35,47% след преброяването на 98,25% от бюлетините, предаде ТАСС, позовавайки се на данни на министерството на вътрешните работи.

Източник: БТА