/ iStock/Getty Images
Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Албания Луиджи Сорека даде оценка за актуалната ситуация в страната в контекста на европейската й перспектива.

В интервю за „Евронюз” дипломатът цитира част от реч на Уинстън Чърчил от 1942 година и заяви, че Албания се намира „в края на началото”, а не „в началото на края”.

Албанското гражданство ще може да се купува



Според Сорека, и Албания, и Северна Македония имат отворени въпроси относно върховенството на закона, което забавят пътя им към Европейския съюз.

„Решението през октомври е важно не само за страната, но и за ЕС, тъй като е поставено под въпрос доверието към процеса на разширяване”, заявява дипломатът. Албания и Северна Македония са изпълнили голяма част от своите ангажименти към Европейската комисия. Този напредък е достатъчен за започване на преговори, а не за пълноправно членство.

Сблъсъци при протест на опозицията в Тирана



Според посланика на ЕС, Албания е постигнала голям напредък, но има области, в които албанската администрация трябва да продължи да работи. Такава, например, е борбата срещу корупцията, организираната престъпност и избирателната реформа.

Необходима е ежедневна работа за прилагане на дневния ред на реформите, преди Съветът на ЕС да вземе решение през октомври за отваряне на преговорите с Албания.

Сорека заявява, че вярва, че албанският народ, който подкрепя членството на страната в ЕС, ще продължи да вярва в просперитета му. Но и самият ЕС „не трябва да разбива техните надежди”
 
 
БГНЕС