/ iStock/Getty Images
Правителството на Албания прие законопроект за начина, по който може да се придобие албанско гражданство, информира МИА.

Заместник-министърът на вътрешните работи Ровена Вода обясни, че са добавени две точки, които разширяват възможностите за придобиване на гражданство.

Единият начин е свързан с произхода и месторождение на територията на Албания. Под произход се подразбира необходимостта кандидатът за гражданство да представи доказателства за наличието на семейна връзка до трета степен по пряка линия.

Юни: Сблъсъци при протест на опозицията в Тирана

Децата, родени извън Албания, чиито родители имат албанско гражданство, го придобиват автоматично. Деца, на които и двамата родители са граждани на Албания, ще могат да получат по-лесно албанско гражданство.

Новият закон ще даде възможност на чуждестранните инвеститори също да получат албанско гражданство. Сумата на необходимата инвестиция все още не е уточнена, но ще бъде висока, коментира Вода.

Откриха 22 антични амфори край брега на Албания

Заместник-министърът уточнява, че това се прави от икономически съображения, а не за прикриване на незаконни дейности на онези, които са получили албански паспорт.

Тя заяви, че институциите ще бъдат изключително внимателни. Ще бъде упражняван контрол над инвестициите и ще бъдат защитени всички изисквания, за да няма съмнения за пране на пари.
БГНЕС