/ iStock/Getty Images
Албанският премиер Еди Рама предупреди албанската общественост, че са възможни ограничения на електроенергията, тъй като, както каза той, Албания не е получила достатъчно електроенергия.

Той допълни, че правителството е подготвило план за аварийно спестяване на електроенергия, който предвижда ограничаване при нужда.

Посочвайки примера на Германия, където, както каза, информираността на гражданите е на високо ниво и където германците са започнали да вземат по-кратки и по-рядко душове, Рама помоли гражданите да пестят електроенергия.

Дневното потребление на електроенергия в страната е около 25 милиона киловатчаса. При благоприятни хидрологични условия нуждите се задоволяват от производството на каскадата на река Дрим, където има три водноелектрически централи, Фиерца, която е втората по големина на Балканите след тази на Дунав, след това Коман и Вау те Дейес.

Поради неблагоприятната хидрология, поради сушата, която доведе до намалено производство, но и повишената цена на електроенергията, през март тази година правителството прие заповед, с която се изключва осветлението на обществени сгради, улици, площади и магистрали във всички градове и села. 
БГНЕС