Ал Кайда освободи испанска заложничка
Ал Кайда освободи испанска заложничка / снимка: Reuters

Испанската заложничка Алисия Гамес, която бе освободена днес от северноафриканския клон на Ал Кайда в Мали, е в добро здравословно състояние и пътува към Барселона, заяви испанският заместник министър-председател Мария Тереса Фернандес де ла Вега, цитирана от Франс прес.

"Най-важното е сега да продължим да работим със същата интензивност, за да бъдат освободени и другите двама членове на неправителствената каталонска организация "Барселона Аксио Солидариа", които бяха похитени на 29 ноември, заедно с Гамес и които все още са в ръцете на Ал Кайда в ислямския Магреб", каза още Мария Тереса Фернандес де ла Вега.

Другата заложничка, за която бе съобщено, че е освободена с Гамес, е с двойно гражданство - на Италия и на Буркина Фасо. Тя обаче все още е в ръцете на Ал Кайда, съобщи в Уагадугу правителствен източник на Буркино Фасо. Стана объркване, преговорите за освобождаването й продължават. Похитителите не са едни и същи и всеки поставя своите изисквания, предаде Франс прес.

Гамес бе похитена през ноември в Северна Мавритания заедно с двама свои колеги - Алберт Вилалта и Роке Паскуал. Те пътуваха с хуманитарен конвой за Южен Сенегал, припомня Ройтерс. Сред отвлечените имаше и двама италианци.