Египетските власти забраниха плуването в близост до плаж в египетски курорт на Червено море след смъртоносното нападение на акула, при което в четвъртък загина руски гражданин, съобщават египетски и руски официални лица.

Инцидентът е станал в популярния туристически град Хургада на източния бряг на Египет, съобщава Си Ен Ен.

Руската информационна агенция ТАСС цитира генералния консул на Русия Виктор Воропаев, според когото руски гражданин, роден през 1999 г., "е починал в резултат на нападение от акула".

"Това беше потвърдено от компетентните органи на Египет", каза Воропаев.

Министърът на околната среда Ясмин Фуад разпореди създаването на комисия, която да разследва инцидента, се посочва в изявление, разпространено от египетското министерство на околната среда.

Тя е наредила на местните власти да въведат "най-високите нива на безопасност за тези, които отиват на плажовете на Червено море, и да предприемат всички възможни мерки, за да се избегне повторение на инцидента с нападението от акули", се казва в изявлението.

Според изявлението, специализиран екип е успял да улови "тигровата акула", която е причинила инцидента, "за да я изследва, за да открие възможните причини за нападението ѝ и да посочи дали това е същата риба, която е причинила предишни инциденти".

Министерството на околната среда издаде двудневна забрана за плуване, считано от петък, включително за гмуркане с шнорхел и всички други дейности, свързани с водни спортове, в района между Гуна на север от Хургада и залива Сома на юг от него.
През последните години в египетското Червено море се случиха няколко подобни инцидента.

През 2022 г. две жени бяха убити при нападения от акули в египетската акватория на Червено море южно от град Хургада, сочат данни на министерството на околната среда на Египет.

През 2020 г. украинско момче загуби ръката си, а египетски екскурзовод - крака си при нападение от акула. През 2018 г. акула уби чешки турист край плаж на Червено море", писа държавният вестник „Al-Ahram Online“.
БГНЕС