/ iStock/Getty Images
Учени разкриха, че древна акула с двойни шипове и костена броня може да е най-ранният прародител на хората. Палеозойската вкаменелост е открита на място в окръг Шицян в провинция Гуейджоу, Южен Китай. С това откритие учените разбират съществуването на човешките акули.

Екземплярът е наречен Fanjingshania renovata, по името на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Фанджиншан. Причудлива риба с костна броня и сдвоени шипове, която не прилича на нищо, което учените са срещали. Човешките акули едва сега са едно от многото открития, които шокират учените и биха могли да доближат хората до водния живот.

Фанджингания произхожда от група животни, известни с хрущялите си, а не с костите си. Както е отбелязано от IFLScience, работната хипотеза е, че необичайните черти на Fanjingshania могат да обяснят "ранния еволюционен клон на примитивните хондрихтианци". Откритията могат да ни помогнат да разберем повече за челюстните риби.

Д-р Иван Й. Сансом от Университета в Бирмингам заключава, че откритието "поставя под въпрос съществуващите модели на еволюцията". Той също така заяви, че откритието ще има "дълбоко въздействие" върху достъпа до темповете на еволюция при ранните гръбначни животни. Тези открития са вълнуващи и биха могли да дадат отговор на въпроса дали хората наистина са потомци на акули.

Въпреки всичко това все пак би било доста странно хората и акулите да имат такава близка връзка. Обикновено описваме тези същества като хищници и заплахи за нашето съществуване. Но както се оказва, тези същества може би са мястото, откъдето сме дошли.

Какъвто и да е случаят, интересно е, че хората и акулите могат да имат такива взаимоотношения. Само времето ще покаже дали тези открития наистина ни казват повече за нашата еволюционна история. Знаейки как функционира светът, учените може да открият, че сме потомци на други водни видове.
БГНЕС