Активисти проникнаха във френски атомни централи
Активисти проникнаха във френски атомни централи / снимка: Reuters

Двама активисти на международната екологична организация "Грийнпийс" бяха арестувани, след като прелетяха с моторизиран парапланер над АЕЦ "Бюже" в централната източна част на страната, пуснаха две димки върху купола на един от четирите реактора, след което се приземиха на територията на обекта и хвърлиха още една димка.

"Целта на тази акция е да изпратим послание до двамата кандидати на президентските избори, които отричат рисковете от ядрената енергия. Искахме да дадем пример за външна агресия като падане на самолет. Това прелитане илюстрира уязвимостта на френските (ядрени) обекти", заяви София Мажнони, която отговаря за ядрените въпроси във френския клон на "Грийнпийс".

По-късно мъж, представил се като "поет катерач", успял да влезе в АЕЦ "Сиво", в централната западна част на страната, посочва БТА. Ерве Куанон успял да отклони вниманието на охраната и да проникне в централата малко преди 14 ч. местно време.

Самият Куанон се обадил по телефона на Франс прес, за да обясни, че целта на неговата акция е да привлече вниманието на двамата претенденти на предстоящия в неделя балотаж на президентските избори във Франция - президента консерватор Никола Саркози и социалиста Франсоа Оланд. "На французите им е дошло до гуша от обществото, в което живеят", заявил той.

От жандармерията обясниха, че Куанон се възползвал от пристигането на камион с доставки, за да влезе в централата.

Френската държавна компания "Електрисите дьо Франс", която експлоатира атомните централи в страната, увери, че инцидентът не е бил заплаха за сигурността им.