Ахмадинеджад похвали подкрепата на Китай за правото му на ядрена програма
Ахмадинеджад похвали подкрепата на Китай за правото му на ядрена програма / netinfo

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад похвали подкрепата на Китай за ядрената програма на страната му, предаде Асошиейтед прес. Ахмадинеджад се срещна днес с китайския външен министър Ян Цзечъ, който е на посещение в Ислямската република.

Агенция ИРНА съобщи, че на разговорите иранският лидер похвалил "подкрепата на Китай" на международната сцена за ядрените права на Иран и уверил, че Техеран също ще подкрепя Пекин във всички международни инстанции.

"Враговете на двете държави трябва да знаят, че Иран и Китай са решени да подобряват двустранните връзки и нищо не може да навреди на тези приятелски отношения", изтъкнал Ахмадинеджад. Той обаче посочил, че Техеран ще продължи разговорите и сътрудничеството си с Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и с Европа.

"Разширяването на връзките с Иран е от голямо значение за китайското правителство. Подобряването на отношенията между двете страни би могло да съдейства на запазването на регионалния и световния мир, стабилност и сигурност", заявил Ян Цзечъ според агенция ИРНА, предаде Ройтерс.

Китай е подложен на натиск да възприеме по-твърда линия спрямо Иран заради ядрената му програма. Въпреки това Ислямската република разчита на подкрепа от страна на Пекин и на Москва в Съвета за сигурност на ООН срещу исканията за налагане на нови санкции срещу нея, отбелязва Асошиейтед прес.