/ БТА
Окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" е включена отново към украинската електропреносна мрежа, съобщи националният оператор, след прекъсване, което предизвика глобална загриженост за ядрен инцидент.

"Днес, 26 август 2022 г., в 14:04 ч. (1104 ч. по Гринуич) един от енергоблоковете..., който беше спрян вчера, беше свързан към електропреносната мрежа", съобщи в Telegram ядрената агенция "Енергоатом".

Украйна
обяви по-рано в петък, че ще подготви свързване с електрозахранващата мрежа на страната на своята Запорожка АЕЦ, прекъснато предишния ден, предаде Франс прес. Централата е под руска окупация и бе подложена на обстрел.

„В ход е подготвителна работа за повторно свързване на два блока на Запорожката АЕЦ“, която е най-голямата в Европа, съобщи в Телеграм "Енергоатом", украинският държавен оператор на четирите украински атомни електроцентрали. Според "Енергоатом" далекопровод, доставяща електроенергия от централата на украинската енергийна мрежа "е бил ремонтиран". В момента централата се захранва от друга ремонтирана линия на украинската електрическа мрежа, каза операторът, като същевременно гарантира, че оборудването и системите за сигурност на съоръжението работят нормално.

Експерти от Киев: Спирането на Запорожката АЕЦ може да предизвика катастрофа

Украйна обяви вчера, че Запорожката АЕЦ е била "напълно изключена" от електрическата мрежа " за първи път в историята си", след като електропроводите са били повредени.

Седмици наред Москва и Киев взаимно се обвиняваха в няколко обстрела, насочени срещу централата, които породиха опасения от ядрена катастрофа.
ООН призова за създаването на демилитаризирана зона около централата, за да се гарантира нейната сигурност и да се позволи изпращането на международна инспекционна мисия.

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се очакват в централата "следващата седмица", каза снощи съветничката на украинския министър на енергетиката Лана Зеркал, цитирана от медиите. „Дори руснаците да са приели мисията да пътува през украинска територия, те изкуствено създават пречки, за да не може мисията да достигне до това съоръжение“, каза тя. Зеркал каза пред украински медии, че в момента се уреждат логистични въпроси, за да може екипът на МААЕ да посети Запорожката АЕЦ.

Запорожката АЕЦ има шест реактора, всеки с мощност 1000 мегавата. Тя беше завзета руските войски през март.

Запорожката АЕЦ работи в нормален режим и пълно изключване на централата не е имало, заяви днес ръководителят на назначената от Русия администрация на град Енергодар Александър Волга, цитиран от ТАСС.  "Пълно изключване на Запорожката АЕЦ, както твърди (украинският президент Володимир) Зеленски не е имало. Имаше само аварийна извънредна ситуация, която беше овладяна от автоматичната защита на централата. В момента Запорожката АЕЦ работи нормално", каза Волга за руския "Първи канал".

Изданието "Запорожски вестник" съобщи вчера, че в Мелитопол, Енергодар и други населени места в Запорожка област е изключен токът заради обстрел от украинска страна на Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ. От обстрела се е запалило поле и това е довело до късо съединение в подстанция.

Ръководителят на назначената от Русия администрация на намиращата се под контрола на руските сили част от Запорожска област Евгений Балицки съобщи, че веднага след потушаването на пожара един от реакторите на централата отново е бил включен. Балицки добави, че са извършени дейности за възстановяване на електрозахранването в Запорожска област и включването на втория изключен от мрежата реактор на централата. Той съобщи също, че електрозахранването на всички градове и райони в областта е възстановено.
БТА